Zelené správy zo Štrasburgu: Parlament prijal historické opatrenia na znižovanie odpadu do roku 2030!

Zelené správy zo Štrasburgu: Parlament prijal historické opatrenia na znižovanie odpadu do roku 2030!

Hrozivá prognóza pre našu planétu viedla našich europoslancov k dôležitému kroku. Očakáva sa, že do roku 2030 by sme mali produkovať až 73 miliónov ton odpadu ročne, čo je dvojnásobok súčasnej úrovne. Situácia je vážna a práve preto Európsky parlament takmer jednohlasne prijal sériu opatrení, ktoré majú za cieľ výrazné znižovanie masovej spotreby elektrotechniky a tým aj emisií CO2.

Cesta je predĺženie životného cyklu

Kľúčovým bodom týchto opatrení je predĺženie životného cyklu výrobkov. Parlament sa rozhodol posilniť právo na opravu a zároveň predĺžiť zákonnú záruku o jeden rok. Toto rozhodnutie je krokom k environmentálnejšiemu prístupu k spotrebe. Cieľom je vytvoriť prostredie, v ktorom bude oprava jednoduchšia, ekonomicky dostupnejšia a v konečnom dôsledku šetrnejšia k životnému prostrediu.

Podpora nezávislých opravovní

Sériou opatrení má zároveň posilniť nezávislé opravovne. Tieto dielne budú mať prístup k všetkým potrebným náhradným dielom, informáciám a nástrojom za primeranú cenu. Týmto spôsobom by sa mohli odstrániť prekážky, ktoré doteraz odstrašovali od opravovania a vytvoriť prostredie, v ktorom je oprava výhodnejšia voľba ako nákup nového výrobku.

Emisie CO2 a odpad: Stručné fakty

V Európskej únii sa každoročne vyprodukuje 261 miliónov ton emisií CO2 a 35 miliónov ton odpadu len kvôli vyhadzovaniu vecí, ktoré by sa dali opraviť. Je načase zmeniť tento trend. Vybrať si nový produkt namiesto opravy môže spotrebiteľov ročne stáť až 12 miliárd eur! Štúdia Európskej komisie nám prezrádza, že 77 % občanov EÚ by radšej uprednostnilo opravu pred kúpou nového tovaru.

Spoločne sme súčasť udržateľnej budúcnosti

Plne podporujeme environmentálne opatrenia Európskeho parlamentu, ktoré nás posúvajú smerom k udržateľnejšej planéte. Každý malý krok smerom k predĺženiu životného cyklu výrobkov je krok správnym smerom. Čakáme s nádejou na ďalšie pozitívne kroky, ktoré nám pomôžu vytvoriť lepšiu budúcnosť pre nás všetkých!