Svet elektroodpadu: Ako nájsť ideálne riešenie?

Svet elektroodpadu: Ako nájsť ideálne riešenie?

Aktuálne vyspelé technologické prostredie v sebe skrýva aj jednu temnú stránku. Každý týždeň sa stávajú naše nové zariadenia zastaranými, ešte než sa nadchneme nad ich vylepšeniami.

Táto rýchla obmena je však zodpovedná za stále narastajúci problém – tony elektronického odpadu, ktorého sa musíme zbaviť. Tieto "staré" kúsky končia na skládkach elektronického odpadu, ktorý je pre našu planétu nebezpečný a ohrozuje náš ekosystém.

V Ázii sa každý rok generuje asi 18 miliónov ton elektronického odpadu, a v USA sa vyhodí 20 miliónov počítačov ročne. Tieto čísla stále rastú a to je naozaj znepokojujúce. Recyklovať elektronický odpad nie je žiadna hračka.

Je to zmes stoviek materiálov, vrátane ťažkých kovov ako olovo, ortuť, kadmium a berýlium, a navyše nebezpečných chemikálií. Jeho spracovanie je nákladné a komplikované.

Aj napriek tomu sa v Európe správne recykluje len 35 % elektronického odpadu, a to v súlade s normami EÚ. Preto je teraz najvyšší čas, aby sme sa začali zameriavať na udržateľnejšie riešenia pre naše elektronické zariadenia. Čo teda môžeme urobiť?

#1 Naozaj potrebujeme nové zariadenie? Je načase, aby sme zmenili svoje návyky a začali viac relaxovať v súvislosti s neustálym "musím mať to najnovšie" postojom. Predtým, než sa pustíte do kúpy nového zariadenia, zamyslite sa, či to naozaj potrebujete z reálnej potreby, nie len z prestíže. A skúste si tiež uvedomiť, ako spravujete elektronický odpad vo vašej domácnosti – možno existuje miesto na zlepšenie.

#2 Správna recyklácia

Dôležitým krokom je správna recyklácia. Elektronický odpad nepatrí medzi bežný komunálny odpad. Pokazené zariadenia by ste mali odovzdať na špecializovaných miestach. Mnohokrát postačí kontaktovať výrobcu alebo predajcu produktu, ktorý vám pomôže s bezpečnou recykláciou. Môžete sa tiež informovať o špeciálnych kontajneroch určených pre elektronický odpad vo vašej oblasti. Dôležité je dodržiavať zákony týkajúce sa odpadov, aby ste sa vyhli prípadným pokutám.

#3 Podpora renovácie

Mali by sme hľadať inovatívne spôsoby, ako uspokojiť naše technologické túžby a zároveň podporiť ekologicky orientované projekty. Jednou skvelou možnosťou je kúpa renovovanej výpočtovej techniky. Týmto spôsobom môžeme naplno využívať vyspelé technológie bez výčitiek svedomia, a navyše za nižšie ceny. Táto cesta nám umožňuje nekompromisne kombinovať technologický pokrok s ohľaduplným prístupom k životnému prostrediu.

Takže, ak nechcete zanevrieť na technologický pokrok a zároveň sa starať o náš svet, možno je kúpa renovovaných zariadení tou správnou voľbou práve pre vás. Pozrite si širokú ponuku našich Techsavers renovovaných notebookov a PC.